Chiligryta

- 800 g Högrev
- 2 msk Matolja
- 150 g Rökt sidfläsk
- 2 st Gul lök
- 4 st klyftor Vitlök
- 1 st Chillipeppar Röd
- 1 st Chilipeppar Grön
- 2 msk Tomatpuré
- 1 msk Kakao
- 1 msk Spiskummin
- 1 tsk Rökt paprikapulver
- 1 tsk Timjan - torkad
- 1 tsk Oregano - torkad
- 1 tsk Chiliflakes
- 2 st Lagerbla
- 400 g Hela Tomater Konserverade
- 33 cl Öl över 2,8%
- 1 dl BBQ-Sås
- 4 dl Vatten
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar Malen
- 2 st Kvisttomater
- 0,5 st Rödlök
- Olivolja
- 2 st Avokado
- Guacamole mix (eller krydda själv
- 70 g Salladsmix
- 1 st krukor Koriander - färsk
- Gräddfil
- 1 påse majs chips
Skär högreven i grova bitar och sidfläsket i små tärningar. Finhacka löken och chilipepparn, riv vitlöken. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao och kryddor. Hacka de konserverade tomaterna. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med lite salt och peppar.
Låt sjuda under lock cirka 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, cirka 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.
Servera med sallad, koriander, gräddfil, guacamole och nachochips.
Recepet är hämtat från Markus Aujalays bok ”Höst - och vintermat” (Nygren & Nygren) dock lite modifierat med tillbehören!